ניוזלטר איגוד מרכזי הסיוע קיץ וראש השנה 2015

שותפות ושותפים לדרך,
אנחנו עומדים לקראת סיומה של שנה רבת פעלים בתחום המאבק במניעת האלימות המינית בחברה הישראלית. קידמנו חוקים ותיקוני חקיקה רבים בשנה האחרונה, יזמנו הכשרות מגוונות לאנשי מערכת אכיפת החוק, לצוותי בריאות הנפש ולאנשי תקשורת ופעלנו באופן אינטנסיבי בזירה התקשורתית כדי לתת ביטוי לקול המושתק של הנפגע/ת במטרה לצאת נגד קשר השתיקה שהוא אויבה הגדול ביותר של הפגיעה המינית.

שנה זו מסתיימת בבשורה מצוינת  - החודש נפתחה חלופת אשפוז לצעירות ולנשים נפגעות תקיפה מינית שעד כה נאלצו להתאשפז בבתי חולים פסיכיאטרים למרות שזו אינה המסגרת המתאימה עבורן.איגוד מרכזי הסיוע פעל שנים ארוכות יחד עם נשות מקצוע רבות לקידום המיזם שמהווה הישג בלתי רגיל לנפגעות שזקוקות לשירות זה. אנו מודות לכל מי שפעל במהלך השנים ובמיוחד למשרד הרווחה לקידום שירות חשוב זה.  

אנו באיגוד מודות לכל תורמנו מהארץ ומחו"ל על התמיכה והאמון שהם נותנים בנו.  

שתהיה שנה טובה ומאושרת,  

 

אורית סוליציאנו

מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות לנפגעי תקיפה מינית  

אז מה היה לנו הקיץ?

חוקים חדשים במושב הקיץ של הכנסת ה- 20:

במהלך מושב הקיץ האחרון אושרו בקריאה שנייה ושלישית שתי הצעות חוק שהיינו שותפות ליוזמה שלהן ולקידומן:הצעת החוק הראשונה היא עצירת מרוץ ההתיישנות האזרחית של ח"כ מיכל רוזין שנוסחה על ידי איגוד מרכזי הסיוע. התיקון החדש קובע כי מרוץ ההתיישנות יעצור במקרה של התנהגות פסולה של הנתבע.אנחנו יודעים שפוגעים רבים פעמים רבות מנסים למנוע מהנפגעות והנפגעים להתלונן ועד שהן מסוגלות לתבוע, עוברת תקופת ההתיישנות. בזכות התיקון, במקרים בהם הנתבע (איים על התובע/ת, ניצל את כוחו, או פעל למנוע ממנו/ה להימנע מהגשת תלונה) חלה עצירה של החוק ההתיישנות וככה יותר נפגעות ונפגעים יוכלו לממש את זכותן לתבוע כלכלית את מי שפגע בהם.

הצעת החוק השנייה שאושרה בקריאה שנייה ושלישית היא הצעת חוק המאפשרת מהיום לכל נפגעי עבירות המין לקבל ייצוג, בחינם, בלי מבחן של יכולת כלכלית, מהאגף לסיוע משפטי של משרד המשפטים בהליכים לפי חוק מגבלות חזרתו של עבריין מין לסביבת הנפגע.מהיום נפגעות ונפגעים שירצו להגיש בקשה להרחקת הפוגע שהשתחרר מהמאסר, יוכלו לקבל ייצוג משפטי של המדינה. מדובר ביוזמה של משרד המשפטים אותו קידמה שרת המשפטים איילת שקד במשך הרבה שנים אנחנו מנסות לקדם את המהלך, וגם הפעם היינו מעורבות בכל הליכי החקיקה, ואנחנו מברכות על ההישג.  אנו מקוות כי במושב הבא תפעל הכנסת ברוח זו לקידום שיתוף פעולה עם גופי הסיוע וכן לקידום זכויותיהם של נפגעי עבירות מין, לשיפור השירותים הניתנים להם, לסייע בשיקומם ולהקלת המפגש המורכב עם מערכות המשפט והחוק. 

 מפגש עם מערך הדוברות של משרד המשפטים על סיקור תקשורתי של פגיעות מיניות

קיימנו מפגש יוצא דופן עם צוות אגף הדוברות של משרד המשפטים כדי לדון יחד בסוגיות המורכבות הקשורות לסיקור תיקי עבירות מין בתקשורת. רגישותן המיוחדת של עבירות המין מצריכה תשומת לב מיוחדת, והדיון המשותף הוקדש לליבון הדברים ולמחשבה על  נוסחת איזון נכונה בין הצפת הנושא אל התודעה הציבורית לבין השמירה הקפדנית על זכויות ופרטיות המעורבים. דובר משרד המשפטים עו"ד משה כהן, העומד בראש האגף, ברך על  המפגש החשוב, ואמר שהדברים שהושמעו בו הם חומר למחשבה.  במפגש נשמע גם סיפורה האישי של  א', שסיפרה על הפגיעה שעברה בילדותה ועל הליכי החקירה והמשפט, הכרוכים גם בסיקור תקשורתי, מזווית ההסתכלות של נפגעת עבירה כמוה. א' הדגישה עד כמה חשוב לה שהציבור ידע על כתבי אישום והרשעות כדרך לסייע לנפגעות נוספות לאזור כוח ולהתלונן, וכן כדי להעביר לציבור את המסר כי מדובר בתופעה מאוד נרחבת, שאין להדחיק אל מחוץ לתשומת הלב.

dovrut copy

  משמאל לימין: רכזת ליווי הליך פלילי ממרכז סיוע תאיר מירי מדעי, דוברת איגוד מרכזי הסיוע עדי נוקד ויצמן, יועצת משפטית של איגוד מרכזי הסיוע עו"ד ליאת קליין, דוברת במשרד המשפטים אפרת אורן, הדובר הראשי של משרד המשפטים עו"ד משה כהן, מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע אורית סוליציאנו.

השתלמות למערכת אכיפת החוק

בחודש יולי קיימנו השתלמות חשובה עם פרקליטות מחוז מרכז. כחלק משיתוף פעולה עם הפרקליטות, נפגשנו עם צוות הפרקליטים של מחוז מרכז ויחד עברנו יום עיון בנושא עבירות מין. מטרת ההשלמות היתה להנגיש את ההליך הפלילי לנפגעות ולחזק את שיתוף הפעולה שקיים כבר כיום עם רשויות אכיפת החוק. ההשתלמות נערכה ביוזמת האיגוד ובשיתוף שלושה מרכזי סיוע: מרכז סיוע לנפגעות תקיפה מינית ת"א, מרכז סיוע תאיר ומרכז הסיוע השרון.

כמו כן, באותו חודש יזמנו בשיתוף מרכז סיוע חיפה והצפון ומרכז סיוע גליל-גולן השתלמות לקצינים בכירים של מטה צפון של משטרת ישראל. במהלך היום השתתפו הקצינים בהרצאות שונות על ייחודיות עבירות המין, בין היתר במקרים של פגיעות בין בני נוער. כחלק מהיום גם קיימנו הקרנה חגיגית של הסרט "שש פעמים" בהשתתפות יוצרת הסרט ונציגות המרכזים.

north

 מימין לשמאל: רכזת ליווי הליך פלילי ממרכז סיוע חיפה והצפון עו"ד שירן כרמלי, רכזת עמקים והכשרת אנשי מקצוע מרכז סיוע חיפה והצפון שרי בירו, יועצת המשפטית של איגוד מרכזי הסיוע ליאת קליין, מנהלת מרכז סיוע חיפה והצפון עו"ד שני אלוני, רכזת אגף חינוך והסברה מרכז סיוע גליל – גולן קרן רובינשטיין. 

השתלמות לאחיות פסיכיאטריות בבית החולים "כפר שאול"

בחודש יולי הסתיימה השתלמות ייחודית לאחיות פסיכיאטריות בבית החולים "כפר שאול" שעסקה בנושא של פגיעה מינית ואשפוז פסיכיאטרי. במהלך ההשתלמות קיבלו המשתתפות רקע תיאורטי וכלים מעשיים כדי שיוכלו להעניק טיפול מותאם לנשים נפגעות תקיפה מינית המאושפזות בבית החולים. השתלמות זו מהווה חלק מפרויקט חשוב ופורץ דרך שנערך בשנתיים האחרונות בשיתוף ארגון בזכות ונועד להכשיר אנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש בנושא פגיעה מינית.  הקורס הועבר ע"י טובל'ה קירשנבוים ויעל בלייך-קימלמן ממרכז סיוע י-ם. 

kfar shaul copy 

בתמונה: צוות אחיות פסיכיאטריות מבית החולים "כפר שאול"

השקת פרויקט הקוד הוולונטרי בעיריית רעננה

עירית רעננה נבחרה להיות העירייה הראשונה בארץ אשר תטמיע  "קוד וולונטרי למניעת הטרדה מינית בעבודה". לאחרונה נערך בעיריית רעננה אירוע השקה של הקוד במעמד ראש עיריית רעננה זאב בילסקי. הקוד הוולונטרי הוא פרויקט ראשון מסוגו בארץ ובעולם. הקוד נוסח ע"י איגוד מרכזי הסיוע ומכון התקנים הישראלי ונתמך ע"י משרד הכלכלה. בבסיס הקוד עומד הרעיון לתת כלים מעשיים לארגונים ליישם את הוראות החוק למניעת הטרדה מינית בעבודה על-ידי הצגת סדרת פעולות מפורטות וברורות  המתבססות על החוק אך כוללות עוד פריטים ומחויבויות של המעסיק ליישום  בארגונו.  

kod volo copy

 באירוע השתתפו (מימין לשמאל) ראש אגף הסמכה במכון התקנים הישראלי דר' נצן איל, אחראית על נושא איכות בעיריית רעננה ענת ספקטור, הממונה על מניעת הטרדות מיניות בעיריית רעננה מירי נוימן, מנהלת פרויקט הקוד איגוד מרכזי הסיוע, עו"ד יפעת בלפר, ראש עיריית רעננה, זאב בילסקי, אחראית התחום ממכון התקנים, אורלי קנובל, מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית אורית סוליציאנו 

יש לנו אתר חדש

אתר חדש של איגוד מרכזי הסיוע עלה לרשת. האתר כולל כתבות, מאמרים, דו"חות פעילות וכן את אתרי הבית של תשעת מרכזי הסיוע הפועלים ברחבי הארץ. תודות לדוברת היוצאת של האיגוד, תום יוגב, שניהלה את תהליך הקמת האתר.

השתלמות ארצית לבני/ות שירות לאומי בעמותת שלומית

 איגוד מרכזי הסיוע הוביל וריכז השתלמות ארצית בנושא מניעת הטרדה מינית בקרב בני/ות שירות לאומי. בחודש אוגוסט הועברו כ- 50 סדנאות ברחבי הארץ, על ידי 7 ממרכזי הסיוע, לבני/ות שירות לאומי שמתחילים את שירותם עם תחילת השנה. אנו מברכים על היוזמה של עמותת שלומית 

 יצירת מרחב בטוח מפגיעות מיניות בתנועת הצופים

בימים אלה, מסתיימת השנה הראשונה של הפרויקט עם תנועת הצופים. בשנה זו פעל האיגוד לחשיפה והיכרות עם תכנים של מניעת אלימות מינית ופיתוח כלים לאיתור, זיהוי פגיעות ופיתוח שיח בנושא, בקרב צוותי ההנהגות בתנועה. עם תחילת השנה, הפעילות תתרחב ותצא לדרך בקרב השבטים בכל רחבי הארץ.

 

מיקומך באתר:חדשות>פרסומים>הניוזלטר שלנו>ניוזלטר איגוד מרכזי הסיוע קיץ וראש השנה 2015