סדנאות לנוער במצבי סיכון

מחלקת החינוך של מרכז סיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית ת"א מציעה מערך סדנאות וקבוצות פסיכו חינוכיות בנושא מיניות ומניעת אלימות מינית עבור נערים ונערות במצבי סיכון ועבור הצוותים חינוכיים וטיפוליים במסגרות פורמאליות ובלתי פורמאליות.

פרויקט זה מתקיים בקרב בני/בנות נוער אשר לרוב אינם/ן פונות/ים למרכז כגון נערות/ים אשר מטופלות/ים בפנימיות ומוסדות שונים, עולות/ים חדשות/ים (חלקם/ן מאתיופיה) ונערות דתיות בבתי ספר דתיים וסמינרים וכן לצוות החינוכי- טיפולי אשר עובד עימן. בכך מתאפשרת הנגשה של הסיוע לאוכלוסיות מודרות הנמצאות בשוליים של החברה הישראלית.

ידוע כי נערות/ים במצבי מצוקה בדרך כלל נמצאות/ים בסיכון גבוה יותר לסבול מתקיפה מינית מגיל צעיר וכן צפויות/ים לשמור את דבר הפגיעה המינית והסבל אותו חוו בסוד. למרות שחלקן/ים חוו כבר התעללות רגשית, פיזית או מינית בבית ובסביבתו, הן אינן/ם נוטות/ים לחשוף את עצמ/םן ולספר את סיפורם/ן ולעיתים אף אינם/ן רואות/ים את עצמן/ם כקורבנות. ידוע כי 60% מכל מקרי התקיפה המינית מתרחשים בגילאי הילדות והנערות, אבל רק 30% מן התקיפות הללו מדווחות מייד או בטווח זמן סביר לאחר הפגיעה. עוד ידוע, כי ככל שעובר זמן רב יותר מהתרחשותה של הפגיעה ועד חשיפתה, הולך ומצטבר נזק נפשי המתבטא בסימפטומים פסיכולוגיים ופיזיים כגון: דיכאון, מחשבות אובדניות, תחושת חוסר ערך והאשמה עצמית, הפרעות באכילה או בשינה וכאבים פסיכוסומאטיים.

כשמדובר בנערות, הנמצאות בשלב הרגיש הזה של חייהן, הן מנסות נואשות לבנות את הדימוי העצמי שלהן ולבסס את דפוסי ההתנהגות שלהן עצמן, דבר המקשה עליהן במיוחד להתמודד עם תקיפה מינית. למרות שחלקן מקבלות אולי טיפול פסיכולוגי, הסוד האפל של התקיפה המינית לא תמיד נחשף. פעמים רבות השלכות הפגיעה המינית מתבטאות בפגיעה ביכולת הנפגעת ליצור קשרים אינטימיים, ללמוד ולהשתלב בשוק העבודה.

מערך הסדנאות והקבוצות הפסיכו חינוכיות מותאמות להתמודדות עם מאפיינים ייחודיים אלו.  מטרתן לאפשר סביבה בטוחה ותומכת לדבר על הפגיעה המינית אותה חוו ולצמצם את ההשלכות החמורות אשר יכולות להתפתח ולהתקבע בחלוף הזמן, אם לא תחשף סמוך למועד הפגיעה.

במקביל, מקבלים הצוותים המקצועיים הכשרה ספציפית המאפשרת להם לזהות פגיעות בשלב מוקדם אצל הנערות ולהציע להן טיפול מתאים. הקורס   מאפשר העמקת ההבנה של התהליכים הרגשיים שעוברות/ים הנערות/ים ומוסיפה להם כלים לעבודה איתן/ם. בנוסף, הפרוייקט מציע תמיכה והכשרה לצוותים החינוכיים-טיפוליים אשר עלולים לסבול מטראומה מישנית כתוצאה מעבודה עם נערות בסיכון.

הסדנאות מועברות על ידי מנחות ומנחים מקצועיים, אשר עברו הכשרה ייעודית להנחיית סדנאות בנושא, ונעשה בהן שימוש במתודות, סרטונים, סיפורי מקרה ועזרים שונים. תכני הסדנאות מותאמים לשלב ההתפתחותי ולמאפייני הגיל, תוך היכרות עם עולמם של בני הנוער והחוויות המיניות שלהן/ם בגיל זה.

מטרות הסדנאות עבור הנוער והצוות

  • מניעת אלימות מינית על ידי עידוד מודעות ושינוי תפיסתי והתנהגותי בתחומי החיים הרלוונטיים וחיזוק סובייקטיביות ואסרטיביות בקרב משתתפות/ים הקבוצה.
  • יצירת מרחב שהינו בטוח, לא שיפוטי ומאפשר לשיח בנושא.
  • יצירת סולידריות בין חברי/ות הקבוצה.
  • זיהוי ואתגור הנורמות הקיימות ביחס למין מגדר ואלימות מינית.
  • מתן מידע אמין ועדכני על אלימות מינית, ההיבטים החברתיים והחוקיים שלה.
  • מתן כלים ומיומנויות לזיהוי, להבנה והתמודדות עם תופעת האלימות המינית ומתן כלים וחיזוק מיומנויות אלטרנטיביות של מיניות בריאה ויחסים בריאים.

מבנה הסדנאות

הקבוצות התהליכיות (בין 6-12 מפגשים בהתאם לצרכי המסגרת) מתמקדות ביצירת שיח בגובה העיניים עם בני הנוער סביב נושאים ותכנים שונים בכל מפגש, כגון: תקיפה מינית, גבולות, דימוי עצמי, ביטחון עצמי, נשיות/גבריות, פורנוגרפיה, הטרדה מינית באינטרנט, זוגיות, סודות, לחץ קבוצתי ועוד.

לתיאום סדנאות וקבוצות ולקבלת פרטים נוספים ניתן לפנות לסער 052-6828833 youth@ta1202.org