פרויקט התיעוד

פרויקט התיעוד של מרכז הסיוע תל-אביב 

~ פרויקט התיעוד של מרכז הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית תל אביב מזמין אותך להפקיד בו את סיפורך ~

בארכיון החדש, הראשון מסוגו בעולם, נעשה שימור של עדויות מוסרטות של מי שחוו תקיפה או פגיעה מינית. תכליתו של המאגר לייצר מרחב בטוח לסיפורים אישיים הנחווים ככאב אישי חבוי, אך מבטאים תופעה חברתית רחבה ומושתקת. 

הבחירה מה לעשות בעדות המצולמת היא אך ורק שלך

בין האפשרויות: 

• שימור בארכיון ללא חשיפה כלל

• שימוש בעדות לצורכי מחקר

• שימוש בעדות להפקת סרטי הסברה וחומרי הדרכה

לסיפור שלך יש כוח לשנות.

 

רקע

אחת מכל 3 נשים תעבור פגיעה מינית במהלך חייה, אחת מכל 5 נשים תעבור אונס. בקרב ילדים עד גיל 12 שיעור הפגיעה דומה בין בנים ובנות: 1 מכל 7 ילדים וילדות יאלצו להתמודד עם תקיפה מינית מסוג כלשהו.

לפני כמה חודשים פנה אל אחד ממרכזי הסיוע גבר כבן 80. הוא סיפר כי הותקף בילדותו ואין אף אדם בעולם שיודע על כך. "אני לא מסוגל לקחת את הסיפור הזה איתי אל הקבר" הסביר הפונה. כל שביקש זו אוזן קשבת. להיפטר סוף סוף מהעול הכבד של נשיאת סיפור התקיפה לבדו. חלק בלתי נפרד  מהפגיעה המתמשכת איתה מתמודדים מי שחוו תקיפה מינית היא תחושת הבדידות, הבושה והנתק מהחברה.

פרויקט תיעוד סיפורי החיים של נפגעות ונפגעי תקיפה מינית הוא ראשון מסוגו בעולם. חשיבותו והשפעתו הן מרחיקות לכת הן במישור האישי והן במישור החברתי.

במישור האישי, פרויקט התיעוד הוא בעל איכויות תרפויטיות עבור הנפגעות. באפשרותן לספר את סיפורן בסביבה שאינה שיפוטית ומאשימה, ולהציגו כחלק מסיפור חיים שלם כשהן בוחרות במה להתמקד. פרויקט התיעוד מייצר את המרחב הדרוש על מנת להבין כי כמעט לכל אישה, יש סיפור, גם אם היא אינה תופסת אותו כטראומה במסגרת מכלול חוויות החיים שלה. כל סיפור הוא חשוב.

במישור החברתי, פרויקט התיעוד מהווה לא פחות מרעידת אדמה מבחינת ההתייחסות החברתית לפגיעות מיניות. בעוד תיעודים שנעשו עד כה, דוגמת סרטה של לינור אברג'יל, מתמקדים בסיפור האישי, הרי שפרויקט התיעוד מוציא את הסיפור מהמישור האישי למישור הקולקטיבי, ושוזר אותו כחלק מתופעה חברתית חוצת קהילות ומגזרים.

פגיעה מינית נתפסת בחברה שלנו כאישית: אדם אחד שפגע בעד אחר. מטרת הפרויקט היא להציב את הפגיעה כתופעה חברתית, המתרחשת במאסות. עד כה, נפגעות ונפגעים יכלו לספר את סיפורם בשני מרחבים: המשפטי והטיפולי. במרחב המשפטי האשם הוא הפוגע, במרחב הטיפולי הנפגעת היא שחשה "לקויה" וזקוקה לטיפול. שני המרחבים הללו מותירים את סיפור הפגיעה כנראטיב אישי. החידוש בפרויקט התיעוד, הוא בהוצאת הפגיעה מהקונטקסט האישי והבאתו לקונטקסט החברתי – החברה היא שכשלה.

כל אישה וגבר אשר עברו פגיעה מינית כלשהי, יכולים לתעד את סיפורם במסגרת הפרויקט. חשיבות מיוחדת ניתנת לתיעוד סיפורי חיים של נשים ואנשים אשר פלטפורמות אחרות, דוגמת האינטרנט, אינן מתאימות או נגישות להם: א/נשים מבוגרים/ות, א/נשים מקהילות סגורות החוששות/ים מחשיפה, וא/נשים אשר עברו פגיעות מיניות חמורות, למשל במסגרת המשפחה, ולא מוצאים מרחב מתאים לשתף את סיפורם/ן.

 

לרישום לפרויקט: 

https://l-p.site/copy_809_of_

 

ליצירת קשר ולברור פרטים לגבי הליך הפקדת עדות:

1202-נשים | 1203- גברים

03-6011910- ישיר

מייל: teud@ta1202.org