מחלקת סיוע

מרכז הסיוע לנפגעות תקיפה מינית בירושלים הוקם כדי לסייע ולתת תמיכה מעשית ורגשית לנפגעות וללוותן בדרך הקשה שעליהן לעבור בעקבות הפגיעה.

חשוב לנו שתדע/י שאת/ה לא לבד!

מחלקת הסיוע מפעילה קו סיוע טלפוני אליו ניתן לפנות באופן אנונימי ולקבל תמיכה, הקשבה ומידע, מתוך כבוד ויחס שוויוני ותוך שמירה קפדנית על סודיות. מעבר לכך, המחלקה מסייעת באמצעות קיום פגישות אישיות עם פונות, קיום קבוצות תמיכה, וליווי פונות לקבלת טיפול רפואי או במפגש עם הרשויות ובכללן רשויות אכיפת החוק. כל זאת, בהתאם לרצון הפונה.

קו הסיוע

בלב מרכז הסיוע פועל קו הסיוע המאויש 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע, על-ידי מתנדבות אשר הוכשרו להגיש סיוע בשעת משבר. המתנדבות מגישות סיוע נפשי ומעשי לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית, כמו גם לבני-משפחה, חברים, אנשי מקצוע, מכרים וקרובים אחרים של נפגעות/ים, המעוניינים לקבל מידע, תמיכה וייעוץ בנושא.

הסיוע מיועד לכולן/ם: צעירות ומבוגרות, אימהות ואבות, מהגרות ותושבות קבע מכל דת באשר היא. כמו-כן, קיימת אפשרות לקבל סיוע בשפות שונות.

לקו הסיוע בירושלים מגיעות מעל 8,000 פניות מדי שנה. מתנדבות הקו מוכשרות ומיומנות להעניק סיוע במקרי חירום המצריכים התערבות וסיוע מידיים, כמו גם סיוע רגשי בשעות משבר, שמטרתו, ביו היתר, להפיג, ולו במעט, את תחושת הבדידות הקשה שאופפת נשים רבות אשר עברו פגיעה מינית. בנוסף, הקו מספק לנפגעות מידע הנוגע לאפשרויות הטיפול העומדות בפניהן (תוך התחשבות ביכולת כלכלית, סוג הטיפול הנדרש וכו'), המלצות על מטפלות ומטפלים המתמחים בטיפול בתחום הפגיעה המינית, מידע הנוגע למיצוי זכויות, מידע הנוגע להליכים משפטיים ועוד. בהתאם לרצונה של הפונה, מחלקת הסיוע יכולה גם להעניק ליווי של תמיכה, סנגור ותיווך אל מול רשויות הרווחה, הבריאות ובריאות הנפש.   

כאמור, הפנייה לקו אנונימית ודיסקרטית (בהתאם לרצונה של הפונה לקו). אנו מאמינות בלב שלם כי הנשים הנפגעות אינן אשמות בחוויה הקשה שעברו, ומקשיבות להן ללא שיפוטיות ומבלי להעביר ביקורת על התנהלותן. נשים נפגעות רבות מרגישות כי בזמן הפגיעה, ולא אחת גם בשנים שלאחריה, נלקחה מהן השליטה ונהגו בהן כ"בובות על חוט". אנו שואפות לקיים חשיבה משותפת, להחזיר להן את תחושת השליטה בחייהן וליצור עבורן מרחב בטוח, בו הן חשות שוות ערך ומוערכות על הכוחות שהן מוצאות בתוכן ובסביבתן הקרובה בכדי להתמודד עם המציאות היום-יומית.   

פנייה לסיוע באמצעות המייל והאתר

אנו מזמינות נשים לפנות אלינו לקבלת סיוע גם דרך האתר בלחיצה כאן

או לכתוב לנו ישירות למייל שכתובתו: jerukav@gmail.com

פנייה באמצעות המייל מתאימה במיוחד גם לנשים בעלות לקויות שמיעה הזקוקות לסיוע.

פגישות סיוע

קיימת אפשרות גם לשיחה אישית, פנים מול פנים, עם מתנדבות המרכז. (*מדובר בפגישה חד-פעמית; מרכז הסיוע אינו גוף טיפולי).

 

קבוצות תמיכה

במרכז הסיוע ירושלים פועלות למעלה מ- 15 שנים קבוצות לנפגעות ולסביבתן התומכת, המספקות מרחב קבוצתי לעיבוד הפגיעה ולהתמודדות עם השלכותיה. השלכות של פגיעה מינית משפיעות על תחומי חיים שונים. נפגעות מתמודדות עם תחושות קשות: בושה, אשמה, זרות ועוד, עם תגובות קשות מהסביבה ועם סימפטומים הקשורים לפגיעה.

התהליך הקבוצתי מאפשר מקום שבו ניתן לשתף, ליצור קשרים ולחוש בטחון ושייכות. כך, נבנית מסגרת מגינה המאפשרת לעבור יחד רגעים קשים ולהתמודד עם הטראומה הקשה. הקבוצה היא תהליך משלים לעיבוד הפגיעה בטיפול פרטני ומתלווים אליו. ניסיוננו רב השנים מעיד כי התהליך הקבוצתי הוא כלי משמעותי וייחודי בעיבוד הפגיעה ובהתמודדות עם השלכותיה. ייחודן של הקבוצות במרכז הסיוע בכך שהן מסייעות לנפגעת התקיפה המינית להשיב לעצמה כוחות ושליטה בחייה. הקבוצות מונחות על-ידי נשות מקצוע בעלות ניסיון בהנחיית קבוצות, אשר מומחיות לנושא  הטיפול בנפגעות ונפגעי תקיפה מינית. ההשתתפות בקבוצות התמיכה לנפגעות מותנית בקבלת טיפול פרטני במקביל.

מגוון הקבוצות המתקיימות במרכז:

  • קבוצה לנשים שחוו פגיעה מינית בגילאי הילדות.
  • קבוצה לנשים שחוו פגיעה מינית בגילאי הבגרות.
  • קבוצה לנשים שחוו הטרדה או פגיעה מינית במסגרת עבודה או לימודים.
  • קבוצה לאימהות שילדם/ילדתן חוו פגיעה מינית על-ידי אדם מהמשפחה.
  • קבוצה לאימהות שילדם/ילדתן חוו פגיעה מינית על-ידי אדם מחוץ למשפחה.
  • קבוצה לבני-זוג של נשים שחוו פגיעה מינית בגילאי הילדות או הבגרות.
  • קבוצות המשך לנשים שחוו פגיעה מינית המתמקדות בנושאים שונים כגון: אימהות, מיניות ועוד.
  • קבוצות המשך לנשים שחוו פגיעה מינית המשלבות יוגה.
  • קבוצות המשך לנשים שחוו פגיעה מינית המשלבות כלים הבעתיים כגון אומנות או ביבליותרפיה.

תהליך הקבלה לקבוצה כולל:

  • אינטייק טלפוני.
  • מפגש אישי עם מנחות הקבוצה.
  • שיחה בין המנחות לבין המטפל/ת.

את מוזמנת להתקשר ל- 02-6255558 ולהשאיר שם ומספר טלפון, הרכזת האחראית תחזור אלייך.

ליווי בהליכים המשפטיים 

למידע לחצ/י כאן.

ליווי בהגשת תביעה למוסד לביטוח לאומי

באלו מצבים מתאים לפנות לביטוח לאומי לאחר פגיעה מינית?

פגיעה מינית היא אירוע טראומתי, הגורם למצוקה רגשית ולטווח רחב של סימפטומים. לאחר פגיעה מינית, חלק מהנשים מדווחות על ירידה משמעותית בתפקוד וביכולת ההשתכרות בשל תופעות שונות כמו: הפרעות בשינה, פחד מיציאה מהבית, קושי בריכוז, בלבול, חרדה, דיכאון ומתח. לעתים תופעות הנגרמות עקב הפגיעה המינית נמשכות לאורך זמן, גורמות לירידה מתמשכת בתפקוד ומביאות לאובדן כושר השתכרות. פנייה לביטוח לאומי וקבלה של קצבה כספית או הטבות עשויים להקל עלייך בקיום היום-יומי ולסייע בתהליך השיקום לתקופה זמנית או לצמיתות, בהתאם למה שיקבע המוסד לביטוח לאומי.

קיימים 2 מסלולים בהם ניתן להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי:

  1. קצבת נכות כללית – המוסד לביטוח לאומי מזכה בקצבה חודשית מי שנמצאת בוועדות רפואיות ייעודיות (אשר בוחנות בריאות פיזית ו/או נפשית), כי עקב נכותה (פיזית/נפשית) צומצם כושר השתכרותה/תפקודה במשק הבית או בעבודה מחוץ לבית.
  2. פגיעה מינית בעבודה – ביטוח לאומי יכול להכיר בפגיעה מינית אשר גרמה לנזק גופני ו/או נפשי והתרחשה תוך כדי ו/או עקב עבודה כפגיעת עבודה אשר יכולה לזכות בגמלה. אין צורך להגיש תלונה במשטרה כתנאי מקדים לתביעה בביטוח הלאומי.

הגשת תביעה לביטוח לאומי לאור הנזקים שנגרמו בשל הפגיעה המינית עשויה לזכות אותך ב:

  1. קצבה כספית חד-פעמית/קבועה.
  2. זכאות למגוון שירותים, באם תמצאי זכאית (כולל פניה למחלקת השיקום המקצועי של ביטוח לאומי).

במה כרוך תהליך קבלת הקצבה? מה צריך כדי להגיש תביעה? מהי תקופת הזכאות?

אנחנו כאן כדי שלא תהיי לבד בתהליך הגשת התביעה, ונשמח ללוות אותך בהתאם לרצונך ולבחירתך.

מערך הליווי כולל: עזרה במילוי הטפסים, מתן מידע ראשוני על התהליך, תיווך בינך לבין נשות/אנשי מקצוע מומחיות/ים. כמובן אם תבחרי, נבוא איתך לוועדה הרפואית. מערך הליווי במרכז הסיוע כולל מידע ראשוני, סיוע רגשי וליווי אישי לאורך התהליך ואינו כולל ייצוג משפטי או כתיבת חוות דעת. את מוזמנת להתקשר ל- 02-6255558. הייעוץ ניתן ללא תשלום בשיחת טלפון ו/או בפגישה אישית. אין צורך להזדהות.

פורום קיימות

"... אחרי המעשה בא הזיכרון ואחריו המילים, ואז בא הרצון לגעת, ביחד, ללא חרדה או פחד, לגעת בעצמנו ובאחר". (מתוך חוברת שיצאה לציון עשור לפעילות פורום קיימות)

פורום קיימות קם בשנת 2001 במרכז סיוע ירושלים והוא פורום ייחודי בישראל. הפורום נוסד על-ידי נשים שהשתתפו בקבוצות תמיכה לנפגעות תקיפה מינית במרכז הסיוע ירושלים. נשים אלו הביעו צורך ורצון לפעול במסגרת שתאפשר שימוש בניסיונן הכואב, ותמנף אותו לעשייה חברתית שתרחיב ידע ומודעות לנושא הפגיעה המינית. באותו זמן התעורר צורך דומה בקרב נשות מקצוע במרכז הסיוע, שעובדות ומרצות בפני קהלים שונים סביב הנושא של אלימות ופגיעה מינית, להיעזר בידע ובניסיון שיש לנשים הנפגעות.

ההבנה והאמונה הייתה ועודנה כי פורום קיימות נושא קול חיוני, ייחודי וחשוב ובכוחו להוסיף נדבך חשוב בהבנת הנושא, ולסייע בהעברת משמעות הפגיעה והגוונים הרבים שהיא מכילה. כך הועלה הרעיון ונולד הפורום. כמה שנים לאחר שהפורום החל לפעול ולדבר בפני נשות/אנשי מקצוע שונים, ניבחר שמו ל"פורום קיימות", מתוך חזון ותקווה שאפשר ויש דרך, גם אם קשה ומפותלת, לעבור ממצב של קורבנוּת לקיימוּת.

מטרות הפורום:

מטרת הפורום היא הגברת המודעות החברתית לתופעות של פגיעה מינית ויצירת שינוי חברתי מתוך עמדה פמיניסטית, על-מנת לכונן שיח ציבורי וחברתי שבו לא ניתן יהיה להמשיך ולהתעלם מאלימות ופגיעה מינית.

חברות הפורום החליטו להעלות על נס את המאבק באלימות המינית בחברה הישראלית על בסיס התפיסה כי חוויתן האישית אינה מנת חלקן, אלא מהווה חלק מתופעה חברתית רחבה יותר. מול כוחות חברתיים דכאניים שאינם מאפשרים לנפגעות לדבר, שם לו הפורום למטרה לחשוף את ההשפעות ארוכות הטווח של הפגיעה המינית ואת תהליכי ההתמודדות והריפוי של הנפגעות ולתת להם קול. פעילות הפורום ייחודית מאחר שהמשתתפות בו מבקשות שלא להסתתר מאחורי שמות בדויים או אמצעי טשטוש אחרים, ולקיים מפגש בלתי-אמצעי וישיר עם קהלים שונים.

אמונתנו היא שהנכחה של הפגיעה המינית דרך מפגש ישיר עם סוגים שונים של קהלים אשר באים במגע עם נפגעי ונפגעות תקיפה מינית, יכולה ליצור שינוי ממשי ולהיאבק בכוחות ההשתקה והדיכוי. כוחות אלה מלווים על פי רב את הופעתן של פגיעות מיניות בחיים החברתיים והציבוריים בישראל ובעולם. לא פחות חשוב מכך, ההשתתפות בפורום מאפשרת לנשים הלוקחות בו חלק מעבר מקורבנוּת לקיימוּת ואת השבת השליטה לסיפור החיים שלהן. הפורום אינו קבוצת תמיכה ותהליך טיפולי אינו נמצא במוקד העבודה שלו. מנחות מטעם מרכז הסיוע מלוות את חברות הפורום ומסייעות להן הן בהתמודדות עם התכנים המורכבים העולים מהפעילויות והן בפנים הפורמליים והאדמיניסטרטיביים של הפעילות והקיום בתוך מרכז הסיוע.

הפורום פתוח לכל אישה אשר עברה תקיפה מינית, השתתפה בקבוצת תמיכה במרכז הסיוע וסיימה אותה. חברות הפורום (ככלל המתנדבות/ים במרכז הסיוע)  מחויבות לקוד האתי של הפורום ושל מרכז הסיוע. חברות הפורום לוקחות חלק בפעילויות מרכז הסיוע (אירועים חברתיים, וועדות פנימיות של המרכז, אירועים של המרכז ועוד).

על העשייה של הפורום:

הפורום הירצה בשנים האחרונות לקהלים הבאים:

  • פרקליטות/ים.
  • שוטרות/ים.
  • נשות/אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש.
  • גורמים חינוכיים (מורות/ים; יועצות/ים ועוד)
  • השתתפות ביום העיון השנתי המשותף למרכזי הסיוע בת"א ובירושלים (יום עיון המיועד לנשות/אנשי מקצוע מתחום הטיפול).
  • סטודנטיות/ים בביה"ס לסיעוד.
  • צוותי רווחה במסגרות שונות (לשכות רווחה, קידום נוער, שירות בתי הסוהר ועוד).
  • עובדי/ות ממחלקת גמלאות במוסד לביטוח לאומי בירושלים.

 ציטוט אמירה של חברות הפורום:

"היכולת לפעול למען החברה ולעשות שימוש "חיובי" בחוויות הקשות עימן אנו מתמודדות, מעצים ומחזק אותנו בדרכינו וממלא אותנו בתקווה באשר לחשיבות תפקידנו בשיפור פני החברה בישראל".

 

מיקומך באתר:פעילות>מחלקת סיוע>