סם אונס

בקצרה

  1. סמי אונס הם חומרים מסוכנים שמעורבבים בשתייה ומובילים לערפול כבד ולטשטוש הכרה, ונעשה בהם שימוש במקרים של תקיפה מינית
  2. ניתן לאתר שרידים של סם אונס עד 72 שעות מרגע שנכנס לגוף, ובאמצעות בדיקה חדשנית של שיער הראש גם עד חצי שנה ממועד הפגיעה
  3. אם יש חשד לפגיעה שהתרחשה תוך שימוש בסם אונס מומלץ להיבדק בהקדם
  4. ניתן לפנות למרכזי הסיוע למידע נוסף ולליווי לבדיקת סמי אונס
סם אונס

מה זה סם אונס?

סמי האונס הם קבוצת חומרים מסוכנים שגורמים לערפול ההכרה, פגיעה בזיכרון וקושי להביע התנגדות.  טעמו של הסם אינו מורגש, ושרידיו נעלמים מהדם תוך שעות. תכונות אלו הופכות אותו לאמצעי פגיעה מועדף, המאפשר לפוגעים למהול אותו בכוס שתייה ללא ידיעת הנפגעת או הנפגע, לנטרל את יכולת ההתנגדות של הנפגע/ת ולתקוף מינית, בידיעה שעד שיבינו מה קרה כבר לא ניתן יהיה לזהות את שרידי הסם ולהוכיח את הפשע שבוצע. בעקבות הפגיעה בזיכרון, נפגעות ונפגעים עלולים להתקשות מאוד גם במסירת גרסה ברורה ועקבית של האירועים, כדי להוכיח שנעשו ללא הסכמה.

ישנם סוגים שונים של סמים שיכולים לשמש כסמי אונס, בהם GHB ,GBL, Ketamine  פלוניטרזפם, ניטראזפאם ותרופות שינה והרגעה ועוד. לצערנו, סוגי סמי האונס משתנים באופן תדיר, מה שמקשה עוד יותר על איתורם. חשוב לציין שגם אלכוהול וסמים נפוצים אחרים יכולים לפגוע ביכולת להסכים באופן חופשי למגע מיני – ובכך לשמש בפועל כסמי אונס.

מדי שנה מתקבלות במרכזי הסיוע עשרות רבות של פניות על פגיעה מינית תחת השפעת סם אונס. עם זאת, עד היום (2025), בבתי המשפט בישראל כמעט ולא התקבלו הרשעות בגין פגיעה מינית תוך שימוש בסם אונס, על רקע הקושי לאתר את שרידיו בגוף. חידושים טכנולוגיים מהשנים האחרונות מאפשרים לזהות שרידים של סם אונס עד לתקופה של חצי שנה, ומספר תיקים תקדימיים שנדונים כיום עשויים לשנות את האופן שבו מערכת המשפט מתמודדת עם התופעה.

 

מאפיינים של שימוש בסם אונס

השימוש בסם אונס מתרחש בעיקר בסביבה שבה צורכים אלכוהול וסמים אחרים, תוך כוונה שמי שעובר/ת את הפגיעה ייחסו את תחושת הערפול לחומרים אחרים שצרכו מרצון כגון אלכוהול או קנאביס. לא ניתן לזהות את טעמו של הסם, והוא אינו נראה במשקה, כך שקשה מאוד לזהות החדרה של הסם לפני תחילת השפעתו.

ההתעוררות לאחר צריכת סמי אונס מאופיינת בתחושות בלבול וטשטוש, ולעיתים קרובות עם פגיעה בזיכרון. פעמים רבות נפגעות סם אונס מדווחות שהתעוררו בלבוש שונה ו/או במקום שאליו לא זכרו כיצד הגיעו.

בשל ההשפעות הקשות של סם האונס, שכיח מאוד שהנפגע/ת מתקשה להבין בתחילה מה בדיוק התרחש. לצערנו, פעמים רבות המניפולציה של הפוגעים עובדת, ונפגעות ונפגעים חשים בתחילה אשמה ובושה על כך שלכאורה צרכו חומרים שגרמו לאובדן השליטה – אף שבפועל, הסם הוחדר בלי שידעו או יכלו להתנגד.

מפניות שהגיעו למרכזי הסיוע, עולה כי אין פרופיל ברור לפוגעים שעושים שימוש בסם אונס. בחלק מהמקרים הפוגע היה אדם זר לנפגעת, אך במקרים אחרים הפוגע היה מכר קרוב, ידיד, אדם מסביבת העבודה או הלימודים של הנפגעת, ועוד.

לכל אחד ואחת מאיתנו הזכות לצאת ולבלות, וגם לצרוך חומרים משני תודעה, ללא חשש מפגיעה.

 

בדיקה לאיתור סם אונס

איתור סמי אונס בדם ובשתן – עד 72 שעות

השרידים של סמי האונס נעלמים מהדם והשתן תוך 72 שעות. לכן, אם יש חשש לפגיעה תוך שימוש בסם אונס, ובכפוף למצב ולרצון הנפגע/ת, אנחנו ממליצות מאוד ללכת להיבדק בהקדם בחדר האקוטי. אפשר וכדאי לפנות למרכזי הסיוע לייעוץ וליווי לבדיקה.

חשוב לדעת שאפשר להיבדק גם אם צרכת אלכוהול או חומרים אסורים נוספים, ובשום אופן הבדיקה לא תהווה בסיס להרשעתך.

 

איתור סמי אונס בדגימת שיער – עד חצי שנה

בדיקה חדשנית מאפשרת איתור שאריות סמי אונס וחומרים מטשטשים אחרים באמצעות דגימת שיער, עד חצי שנה לאחר האירוע. האיתור תלוי בריכוזו של הסם בשיער, ולכן החלקות כימיות או טיפול כימי אחר בשיער, צביעת השיער או תספורות קצוצות יכולות למנוע את איתור השרידים בשיער.

הבדיקה מתבצעת על ידי שליחת דגימת שיער מהראש למעבדה בחו"ל, ומופעלת על ידי אגף האכיפה והפיקוח במשרד הבריאות.

ההפניה לאגף האכיפה והפיקוח לצורך ביצוע הבדיקה יכולה להינתן על ידי מרכז הסיוע או על ידי גופים אחרים שמטפלים בנפגעות ובנפגעים, כמו מרכזי טיפול, המשטרה והפרקליטות. לאחר קבלת ההפניה תתקיים פגישה חסויה בין הנפגע/ת לבין נציגות ממשרד הבריאות. הדגימה תיאסף על ידי רופאת נשים מהמרכז לטיפול בנפגעי תקיפה מינית ונציגת האגף לאכיפה ופיקוח של משרד הבריאות, ותישלח למעבדה לפיענוח. תוצאות הבדיקה יכולות להוות ראייה בבית המשפט.

ניתן לפנות למרכזי הסיוע בכל שאלה, ועבור קבלת ליווי והכוונה. מידע נוסף אפשר למצוא באתר משרד הבריאות.

 

התמודדות ומניעה של פגיעה תחת סם אונס

מודעות: כדאי להכיר את אופן הפגיעה באמצעות סמי אונס, לשים לב לתחושות ערפול יוצאות דופן ולהתריע עליהן לחבר/ה או לצוות מוקדם ככל הניתן. פוגעים מנצלים רגעים של חוסר תשומת לב כדי להחדיר סמי אונס לכוסות השתייה, ופעמים רבות גם מייצרים הסחה כדי להחדיר את המשקה לכוס. מכיוון שכך, לא ניתן באמת להגן על כוסות שתיה ובקבוקים פתוחים.

ערנות לסביבה: הדרך הכי טובה למנוע אונס בעזרת סמי אונס היא התערבות של הסביבה. בין אם מדובר בחברים, מבלים אחרים או צוות, חשוב לשים לב לכל התנהגות חריגה שיכולה להצביע על הכרה מעורפלת או ניסיונות להוציא אדם מעורפל הכרה ממקום בילוי.

בכל מקרה של התלבטות בשאלה אם כדאי להתערב, חשוב לסמוך על האינסטינקטים הראשוניים ולזכור שעדיף לטעות מאשר לעמוד מן הצד, התערבות יכולה להציל חיים.

אז איך להתערב?

  • אמפתיה: לברר את המצב של מי שחשדת שנפגע/ה, לשים לב האם התגובה עניינית או מבולבלת.
  • בקשת עזרה: לפנות לצוות או למאבטח ולנסות לאתר את החברים של הנפגע/ת.
  • תיעוד: לצלם את הנפגע/ת ואת מי שנחשד/ת בפגיעה, זה יכול לסייע אחר כך.
  • דיבור ישיר: לברר מה הקשר בין מי שחשדת שנפגע/ה לבין מי שאיתה כרגע. האם יש היכרות קודמת? חשוב לבקש הוכחה להיכרות כזאת. חוסר שיתוף פעולה מצד המלווה הוא סיבה לחשד, ובמצב כזה חשוב לערב גורמים נוספים במקום הבילוי ואף לקרוא למשטרה.

עדכון אחרון: 04.05.2025