תגובות נפוצות לאחר פגיעה מינית

הפגיעה המינית היא אירוע טראומטי ומטלטל שמערער את קיומנו.

לאחר הפגיעה המינית יכולות להופיע שורה של תגובות פיזיות ורגשיות.
חשוב לזכור: התגובות הללו הן תגובות נורמליות ושכיחות, למצב שהוא לא נורמלי. בעזרת טיפול ותמיכה מתאימים ניתן להביא להפחתה בתגובות ולחזרה לשגרת חיים ותפקוד מלא.

התגובות לפגיעה נחלקות לשני שלבים:

שלב אקוטי 

שלב זה מתחיל עם סיום התקיפה ונמשך בין מספר שעות לאחר הפגיעה למספר שבועות. הוא מאופיין בבלבול, חרדה וערעור רגשי גבוה. הדבר נובע מערעור הרגשת הביטחון האישי ואובדן האמון באנשים.

בשלב זה התגובות מחולקות לשתי קטגוריות ראשיות:

הימנעות ממצבים הקשורים בטראומה וצמצום בתגובות רגשיות - מופנמות

המנעות ממחשבות, רגשות ודיבור על הטראומה.

המנעות מאנשים, מקומות ואירועים המזכירים את הטראומה.

קהות רגשית חוסר אמון באנשים, לעיתים יכולה להתפתח תגובה של אדישות לכל מה שקורה סביב. הפחתת עניין בפעילות, תחושה של התבוננות בחיים ממרחק, ללא חיבור רגשי.

סימפטומים של עוררות פיסיולוגית ודריכות הגוף - החצנה

פרץ רגשות רב המתבטא בבכי, דיבור רב, הצפה רגשית, רעד ועצבנות פיזית, רגישות לרעשים לריחות, התפרצויות זעם מצבי חרדה, קשיי שינה.

לאחר שסימפטומים אלה של השלב האקוטי שוככים בהדרגה (יכול לקחת גם כחצי שנה) מתחיל שלב הארגון מחדש. אם הסימפטומים נמשכים יותר מחודש וגורמים לפגיעה תפקודית בתחומים שונים: לימודים, עבודה, תפקודים משפחתיים וקשרים חברתיים, יש חשש שתתפתח הפרעת פוסט טראומה.

 

שלב הארגון מחדש    

נמשך בין מספר חודשים למספר שנים.

בשלב זה נעשה עיבוד של הפגיעה של הרגשות והמחשבות הקשורים לתקיפה ולהשלכותיה. נעשה ניסיון לחזור לפעילות יומיומית ומתקבלות החלטות לגבי שינוי סגנון החיים וסדרי עדיפות.

בשלב זה מתעוררות בעיות פסיכולוגיות ופיזיולוגיות שמקורן בפגיעה:

פיזיולוגית –תלונות גופניות כגון: זיהום בדרכי השתן, הפסקת וסת, עיכול ויציאה בלתי סדירים, כאבים חוזרים ונשנים בראש בבטן ובגרון (הרבה פעמים גם פסיכוסומטיים).

תגובות פסיכולוגיות (רגשיות)

  • תחושות של השפלה בושה, ירידה בהערכה עצמית, האשמה עצמית והאשמת התוקף בהרס החיים, רצון להחזיר את גלגל הזמן אחורה, כעס ורצון לנקמה.
  • פחדים רבים עד התפתחות של פוביות הקשורות לנסיבות התקיפה או לא
  • הזכרויות פולשניות של האירוע דרך פלשבקים, הזיות, בחלומות לעיתים סיוטים. טריגרים רבים עלולים לעורר את התחושות כמו חפצים, אנשים, ריחות, קולות, מקומות
  • קשיים בקיום יחסי מין ואוננות, סלידה ופחד מגברים וממין
  • כעס, קושי בוויסות ובשליטה רגשית, כעס שנראה חסר פרופורציה
  • התפתחות הפרעות אכילה
  • דיכאונות
  • רה-ויקטימיזציה (היפגעות חוזרת)
  • פציעה עצמית
  • התמכרויות

חשוב לדעת שבעזרת טיפול ותמיכה מתאימים ניתן להתמודד בהצלחה עם התגובות לפגיעה ולחזור לתפקוד רגיל ולרווחה נפשית. לפרטים אודות מענים טיפוליים צרו איתנו קשר:

1202- נשים

1203-גברים

02-5328000- גברים דתיים

 

עקבו אחרינו בפייסבוק