מיקומך באתר:שירותים>שירותי סיוע>ליווי בהליך הפלילי>ההליך הפלילי: החקירה במשטרה והגשת כתב אישום

ההליך הפלילי: החקירה במשטרה והגשת כתב אישום

ההליך הפלילי: החקירה במשטרה והגשת כתב אישום

המשטרה היא הגוף היחיד שבידיו הסמכות לחקור מעשים פליליים, והיא פועלת בתחומים של מניעה, אכיפה, חקירה והעמדה לדין.

מכיוון שההליך הפלילי יכול להיות לא פשוט, מרכז הסיוע מציע ליווי ותמיכה החל מההתלבטות וההחלטה האם להגיש תלונה, דרך הגשת התלונה ועד לסיום ההליך המשפטי, בהתאם לרצון הפונה.

חשוב לדעת שכל החלטה שתתקבל היא לגיטימית ותזכה לתמיכתנו. כל אחת ואחד מקבלים החלטה בהתאם לנסיבות האישיות שלהן/ם. 

 

החלטה על הגשת התלונה

מתלבט/ת אם להגיש תלונה במשטרה על תקיפה מינית? 

כאמור, ההחלטה בידייך, וכל החלטה שתקבל/י היא לגיטימית ותזכה לתמיכה של מרכז הסיוע.

מהניסיון שלנו, ההחלטה לא פשוטה, ולכל בחירה יש יתרונות וחסרונות. החוק מאפשר לך להגיש תלונה גם תקופה מסוימת לאחר התקיפה (פרק הזמן משתנה בהתאם לעבירות השונות ולגיל שבו היית בזמן הפגיעה). אנחנו נוכל לתת לך מידע מוסמך ותמיכה רגשית לאורך ההתלבטות, ולסייע לך להכריע בהתאם לצרכים ולרצונות שלך, ולאחר שקיבלת את המידע שדרוש לך.

להתייעצות ניתן לפנות אל קווי הסיוע 1202-נשים, 1203-גברים

ניתן גם להגיע לפגישה אישית בתיאום מראש (דרך קווי הסיוע)

 

הגשת התלונה:

חשוב: התלונה מוגשת בתחנת המשטרה באזור בו אירעה התקיפה ולא באזור מגורי הנפגע/ת.

ניתן לקבל ליווי פיזי של מתנדב/ת של המרכז בעת הגשת התלונה, וניתן להגיע עם כל מלווה אחר/ת.

לאחר שתגיש/י את תלונתך תפתח המשטרה בחקירה. המשך שיתוף הפעולה עם מערכת אכיפת החוק חשוב ביותר בפעולות לאיתור מבצע העבירה ובאיסוף הראיות כדי שתתאפשר העמדתו לדין.

מרגע הגשת התלונה, הנך נחשב/ת תחילה כמתלוננ/ת, ואם יוגש כתב אישום תיחשב/י בהליך המשפטי כעד/ה. המדינה היא המחליטה על העמדתו לדין של החשוד (באמצעות הפרקליטות).

אם ברצונך, מרכז הסיוע יעקוב אחרי התקדמות התיק.

 

החקירה במשטרה:

עם הגיעך למשטרה יש ליצור קשר עם האחראי על חקירות עבירות מין. אם ברצונך ליצור קשר עם קרוב משפחה, ידיד, מרכז הסיוע  או כל גורם אחר לשם קבלת ליווי, חשוב לומר זאת לאיש המשטרה. אם אפשר, החקירה תעוכב עד הגעתם למקום. החקירה תיעשה בדרך כלל בחדר נפרד וללא נוכחות אנשים נוספים, כאשר מלווה ממרכז הסיוע יכולה להיות נוכחת לאורך מתן העדות, לפי רצונך. המתנדבת המלווה היא בעלת נסיון, בקיאה בהליכים במשטרה ומאידך רגישה למצבך המיוחד. המתנדבת תימצא איתך בתוך החקירה אך היא איננה יכולה להתערב במהלך החקירה.

נשים זכאיות להיחקר על ידי חוקרת אישה.

חקירתך, כמי שנפגעה מעבירת מין, תיעשה תוך שמירה על פרטיותך. למרות זאת חשוב לדעת כי בשל סוג העבירה, ייתכנו שאלות שעלולות להיות פולשניות ומביכות. ככלל לא תיחקר/י על עברך המיני למעט חקירה שתידרש בנסיבות העניין לגבי קשר מיני קודם עם החשוד. למסירת כל הפרטים למשטרה חשיבות רבה ביותר. כמו כן, חשוב להביא עמך למשטרה כל פריט הנמצא בידייך והיכול לשמש כראיה כגון: פרטי לבוש, יומן אישי, הקלטות, מספרי טלפון של המיודעים בדבר וכדומה. אם פרטים הקשורים לעבירה לא נמסרו בעדות הראשונה עקב בלבול ושכחה, תוזמנ/י להביאם בשלב מאוחר יותר.

פרוט שלבי החקירה במשטרה:

  1. מתן פרטים ראשוניים בעל פה לגבי האירוע.
  2. מתן עדות מפורטת המתועדת בכתב על ידי החוקר/ת והנחתמת על ידך לאחר אישורך. חשוב לקרוא היטב את העדות לפני החתימה ולהגיד לחוקר/ת במידה ונדרשות השלמות או קיימים אי דיוקים.
  3. בדיקה רפואית לגביית ראיות משפטיות בבית חולים בעת הצורך (אם הדבר לא נעשה קודם לכן).
  4. זיהוי התוקף: אם זהותו ידועה, תאתר אותו המשטרה, תזמן אותו לחקירה ותגבה ממנו עדות. כאשר זהות התוקף אינה ידועה, ייתכן ויהיו שלבי זיהוי נוספים: הרכבת קלסתרון, זיהוי תמונות, מסדר זיהוי או חזרה למקום האירוע לצורך זיהויו.
  5. עימות ופוליגרף: לעיתים במהלך החקירה, עולה הדרישה לקיום עימות בינך לבין התוקף  ו/או בבדיקת פוליגרף (מכונת אמת). הליך זה נעשה לשני הצדדים.  ניתן לסרב הן לקיום העימות והן לבדיקת פוליגרף, אולם המשטרה תבקש ממך להסביר את הסירוב. חשוב לדעת כי סרוב עלול להתפרש לרעתך בהמשך ההליך.
  6. יתכן כי תזומנ/י שוב למשטרה למתן עדות נוספת במסגרת השלמת החקירה.
  7. לעיתים התוקף יושם במעצר כדי לאפשר חקירה ללא הפרעה ו/או כי שחרורו מהווה סיכון.
  8. לפי חוק זכויות נפגעי עבירה על המשטרה ליידע אותך על מצב התיק ושלבי החקירה השונים. תקבלי מהמשטרה אישור על הגשת תלונה וטלפון וקוד אישי לעדכונים.

רכזת מרכז הסיוע תוכל לסייע לך במעקב אחר התיק ובתיווך עם רשויות החוק והמשפט.

 

לתשומת ליבך:

  • לכל עבירת מין קיים פרק זמן שבו ניתן להגיש תלונה. לבירור כללי ההתיישנות ניתן לפנות למרכז הסיוע או לעורך דין. על פי רב מדובר במספר שנים.
  • קיים איסור על פרסום פרטים העלולים להביא לזיהוייך. עם זאת, ייתכן כי פרטי המקרה יפורסמו בתקשורת, אולם ניתן לבקש מבית המשפט להוציא צו איסור פרסום על כל פרטי המקרה.
  • אם הנך מעל גיל 18 לא יימסר כל מידע לבני משפחתך ולכל אדם אחר ללא הסכמתך.
  • אם את/ה מרגיש/ה מאוימ/ת או מוטרד/ת על ידי החשוד או כל אדם מטעמו דווחי על כך לחוקר/ת המשטרה. כמו כן, אפשר להגיש בקשה לצו נגד הטרדה מאיימת בבית המשפט. אין צורך בהגשת תלונה בכדי לבצע מהלך זה.
  • חקירת ילדים עד גיל 14 נעשית על ידי חוקר/ת ילדים במבנה שאינו משטרתי. חקירת בני נוער (14-18) נעשית על ידי חוקר/ת נוער של המשטרה. לפרטים נוספים על חקירות ילדים ונוער ניתן לפנות לקו הסיוע 1202 / 1203
  • אם את/ה דובר/ת שפה זרה, או מתקשה בעברית זכותך לבקש מתורגמן לכל שפה.
  • חקירת א/נשים בעלות מוגבלות נפשית/שכלית תיעשה בעזרת אנשי מקצוע רלוונטיים.
  • חשוב להעביר לידיעת החוקר/ת פרטים על נזקים כספיים שנגרמו לך כתוצאה מן העבירה, שכן על פי חוק רשאי בית המשפט לפסוק פיצויים במסגרת ההליך הפלילי.
  • מומלץ לרשום אצלך את פרטי התלונה – שם החוקר/ת, מספר התלונה, קוד מערכת התלונה ותאריך מסירתה לצורך בירורים.
  • משטרת ישראל פועלת כדי להבטיח את זכותך ליחס הוגן. במקרה ששוטר/ת ביצע תפקידו שלא כיאות זכותך להתלונן בפני הממונים עליו בכתב או בעל פה, או במקרים חמורים בפני קצין בירור תלונות הציבור במשטרה. גם בכך ניתן לקבל סיוע ממרכז הסיוע.
  • מרכז הסיוע מציע ליווי בכל שלבי ההליך הפלילי: תמיכה, מידע, תיאום מועד הגשת התלונה והימצאותה של חוקרת, ליווי לחקירה על ידי מתנדב/ת ומעקב אחר מצב התיק. את/ה קובע/ת את משך הליווי וסוג הסיוע, וניתן להפסיקו בכל עת או לחדשו לפי הצורך.

לליווי בהליך הפלילי ולמידע נוסף ניתן ליצור איתנו קשר בטלפון: 1202-נשים, 1203-גברים, 03-5176176, או במיילים:

ליווי לבית חולים ולמשטרה – עינב  melava@ta1202.org

ליווי לפרקליטות ולבית המשפט – לילך  law@ta1202.org