מהי פגיעה מינית בילדים?


מהי פגיעה מינית בילדים?

תקיפה מינית היא כל פעולה בעלת הקשר מיני הנעשית כלפי קטין/ה - בין אם באיום או בהסכמה - על ידי אדם מבוגר ממנו/ה, כולל מי שבעצמו קטין. בכלל זה ניתן למנות רמיזות מיניות, איום מילולי, חשיפת איברי מין, הצצה, הפשטה, ליטוף, נגיעה, וחדירה. גם חשיפת ילד/ה לתכנים פורנוגרפיים היא פגיעה מינית.

פגיעה מינית מסבה נזק עצום לקורבן ומהווה עבירה חמורה על החוק.

במרבית המקרים, הפגיעה המינית בילדים אינה מלווה בהפעלת כוח. די בתמימותו של הילד ובסמכותו הרבה של המבוגר כדי לאפשר את ניצול הילד, לעתים תוך פיתויים או איומים שונים, ללא הפעלת כוח פיסי.

מה מאפיין פגיעה המינית בילדים?

פגיעה מינית בילדים היא תופעה רווחת בישראל. אחד מכל שישה ילדים וילדות יפגע מינית בטרם הגיעם לגיל 12. עד גיל זה, שיעור הפגיעות דומה בבנות ובבנים. למרות הנזק ההרסני שגורמת הפגיעה, רובם המכריע של הילדים והילדות לא ידווחו עליה באופן מידי - או בכלל.

בקיץ, הילדים יוצאים מהמסגרות החינוכיות, מסתובבים לבדם לעתים תכופות יותר, בעוד פיקוח ההורים, שנמצאים זמן רב בעבודה, מתרופף. לכן, גם בקיץ חשוב שאנו, ההורים, נשים לב לשמירה על ילדים/ות מפני פגיעות מיניות.

גם בזמן החופשה יש להקפיד על בטיחות הילדים מפני פגיעות מיניות, לנקוט באמצעי זהירות, ולגלות ערנות לסימני אזהרה העשויים להעיד על פגיעה. יש לשים לב לסימנים פיסיים, כמו דימומים וגירויים באיברי המין, התנהגות מינית או ידע על מין שאינו הולם את גיל הילד/ה, חזרה להרטבה אצל ילדים/ות שנגמלו, שינויים קיצוניים בהתנהגות, נדודי שינה, הסתגרות חברתית, הופעת הפרעות אכילה, ועוד.

ילדים, לרוב, מתקשים לספר על התקיפה ולעתים אף לא יודעים לאפיינה ככזאת, ועל כן למבוגרים שסביבם - הורים, מורים, גננות, וכולי - ישנו תפקיד משמעותי באיתור הפגיעה.

כשני שלישים מ-40 אלף הפניות שהתקבלו במהלך השנים עד כה במרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית עסקו בפגיעה מינית בילדות, ובדרך כלל הפניות התקבלו מאת הנפגע/ת בבגרותו/ה.

היכן עלולה להתרחש תקיפה מינית של ילדים?

תקיפות מיניות קיימות בכל שכבות האוכלוסייה ובכל אזורי הארץ, ללא הבדל דת, מוצא, לאום או מצב כלכלי.

רוב הפוגעים הם גברים, אבל חשוב לדעת שגם נשים פוגעות, וגם ילדים יכולים לפגוע בילדים אחרים.

אנו מלמדים את ילדנו להיזהר כשהם מסתובבים בחוץ ולא לדבר עם זרים. אבל, למעשה, הסכנה העיקרית אורבת בסביבתו המוכרת של הילד. כ-85 אחוזים מהפגיעות המיניות מתבצעות על ידי אדם המוכר לילדים, כמו בן משפחה, מורה, בייביסיטר, מדריך בקייטנה, שכן, או ילד אחר מסביבתו.

חשוב לדעת שלפגיעה מינית בילדים יש פעמים רבות דפוס מתמשך, ולרוב היא אינה מדוברת ונותרת עטופה במעטה של חשאיות וסוד. משמעות הדבר היא שלנו, המבוגרים, יש תפקיד חשוב באיתור ההתעללות, שיכול לעצור אותה כבר בתחילתה. להקניית כלים למניעה ההתעללות יש חשיבות רבה בעצירת הפגיעה וטיפול בטראומה של הילד/ה.

איתור הפגיעה חשוב גם לצורך מתן מענה לטראומה של הנפגע/ת והגשת טיפול שיכול לצמצם את השלכותיה. לטיפול בילד יש חשיבות קריטית להמשך התפתחותו ולרווחתו בעתיד, כאדם בוגר.

במחקר רחב-היקף בראשות חוקרים מהמרכז לחקר החברה באוניברסיטת חיפה, ציינו מרבית הילדים ובני הנוער שנסקרו כי היו מעדיפים לדווח על פגיעה כלשהי, כולל פגיעה מינית, לאחד מהוריהם: כ-89 אחוזים לאימא וכ-73 אחוזים לאבא. במלים אחרות, ילדים רואים בהוריהם את המקום הבטוח ביותר לספר על פגיעה שחוו. לכן, חשוב לשמור עמם על ערוץ תקשורת פתוח בנושאי מיניות ולהעניק להם ביטחון שאנו, ההורים, נאהב אותם בכל מצב ונעמוד לצדם ללא שיפוטיות.

מניעה

מניעה של פגיעות מיניות נסמכת, בראש ובראשונה, על לימוד כללי היזהרות בסיסיים לילדים ופיתוח שיח על מיניות עם הילד/ה, המקנה לו/לה מידע לגבי מיניות בריאה. זהו שיח הכולל דיבור פתוח בנושאי מיניות, הקניית ביטחון עצמי של הילד/ה בגופו/ה ואהבת גוף זה, גישה מגדרית שוויונית, והכרה בכך ש"גופי ברשותי" ורק אני מחליט\ה על גופי.

למידע נוסף

מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית עומדים לרשותך בכל עת. ניתן לפנות בטלפון-

 1202- קו ארצי לנשים

1203 – קו ארצי לגברים

 

וידאו / מדיה נוספת

1 מכל 6 ילדים בישראל עבר פגיעה מינית. אל תישארו עם זה לבד
מיקומך באתר:מידע>קיץ בטוח ומוגן - מידע להורים>מהי פגיעה מינית בילדים?