האם כדאי לי להגיש תלונה במשטרה?

גם אנחנו צפינו בתוכנית המקור על עדות האונס ושמענו את ההקלטות הקשות. התוכנית השאירה בנו כמו בהרבה מהצופות והצופים סימני שאלה כבדים על הגשת תלונה על עבירת מין. מתוך הניסיון שלנו בליווי פונות ופונים בהליכים משפטיים הכנו עבורך כמה שאלות ותשובות שיעזרו לך להחליט האם למרות כל מה ששמעת, כדאי לך להגיש תלונה על הפגיעה שחווית?

נוסף על כל המידע שמופיע כאן, מרכז הסיוע מפעיל קו טלפון שפעיל 24 שעות ביממה, גם בחגים, להתייעצות על הגשת תלונה. השירות ניתן בחינם, השיחות אנונימיות.

ראשית חשוב להזכיר שההחלטה להגיש תלונה במשטרה צריכה להתקבל בראש ובראשונה על ידך. אם מה שמניע אותך להגיש תלונה הוא לחץ שמופעל עליך מצד חברים או קרובי משפחה – קח/י רגע זמן לעצמך, תשאל/י את עצמך את השאלות הבאות. ההחלטה צריכה להיות נכונה לך ורק לך.

 

מי תומך בך?

את ההליך הזה אי אפשר לעבור לבד, זה פשוט כבד מדי. לפני קבלת ההחלטה יש לבדוק מי הם האנשים שתומכים בך? האם את/ה מרגיש/ה בנוח להיעזר בהם? האם את/ה סומכ/ת עליהם? חשוב לשוחח עם האנשים הקרובים אליך לפני הגשת התלונה ולבקש את עזרתם בתמיכה נפשית ובליווי להליכי החקירה.

 

אם הסיכוי כל כך נמוך, האם יש בכלל טעם?

נכון, אין דרך קלה יותר לומר זאת – סיכויי ההצלחה של תלונה הם נמוכים. פחות מ-20% מהתלונות מסתיימות בהרשעה ואת הנתון הזה חשוב להכיר לפני קבלת החלטה על הגשת תלונה.

אבל זה לא אומר שאין טעם להגיש תלונה. שאל/י את עצמך – למאמר נוסף בנושא האם התשובה היא -  

  • "אני רוצה להראות לו שלא שתקתי על מה שהוא עשה לי";
  • "חשוב לי לדעת שעשיתי הכי הרבה שאני יכול/ה כדי לעצור אותו מפגיעה באחר/ת";
  • "אני רוצה שהוא ידע שאני זוכרת את מה שהוא עשה לי";
  • "אני רוצה שהוא ישב מולי וישמע את הכאב הנורא שהוא גרם לי".

כל אחת מהסיבות הללו היא סיבה טובה להגיש תלונה במשטרה. אם המטרה ברורה לך, תרגיש/י טוב יותר עם הגשת התלונה בלי קשר לתוצאה הסופית. (למאמר נוסף בנושא).

בכל מקרה – חשוב לנו שתזכרו שהסיכוי שהתלונה תסתיים בהרשעה הוא נמוך ותגיע/י מוכנה נפשית גם לכך שבסופו של כל התהליך התיק עלול להיסגר.

 

האם ישאלו אותי לפרטי פרטים מה קרה, כמו ששאלו בכתבה?

כן. במהלך הגשת התלונה תתבקש/י לשחזר לפרטי פרטים את האירועים. חשוב להתכונן נפשית לשאלות מאוד קשות ומביכות. אין דרך להימנע מכך.

 

ואם אני לא זוכר/ת?

חשוב שתענה/י על כל שאלה שנשאלת כמיטב יכולתך. ברור שלא תצליח/י לענות על הכל, המשטרה ובתי המשפט יודעים את זה ומבינים את זה. גם אם לא זכרת את כל הפרטים שנשאלת לגביהם וגם אם התבלבלת, זה לא אומר שלא מאמינים לך.

אם נזכרת במשהו מאוחר יותר, תמיד תוכל/י לחזור למשטרה ולבקש להשלים עוד מידע או להסביר מדוע לא ענית בכנות על שאלות מסוימות.

 

האם אפשר להתחרט אחרי הגשת התלונה?

באופן עקרוני, מרגע שהגשת את התלונה הטיפול בתיק הוא בידיים של המשטרה, הפרקליטות ובתי המשפט ולא שלך. אולם בפועל אם תחליט/י בשלב כלשהו ועד להגשת כתב האישום להפסיק לשתף פעולה עם החקירה, רוב הסיכויים שהתיק ייגנז. רק לבית משפט יש סמכות לחייב אותך להגיע להעיד, אך בית המשפט מעורב בתיק רק בשלב מאוד מאוחר של ההליך. אחרי שהוגש כתב אישום, את/ה מחויב/ת לשתף פעולה על ההליך.

אם הגשת תלונה ובחרת לא להמשיך לשתף פעולה, חשוב שתסביר/י מדוע החלטת להפסיק בצורה כנה. בכל מקרה, אם דיברת אמת בהגשת התלונה אל תאמר/י ששיקרת ובגלל זה את/ה רוצה לבטל את התלונה!

 

האם זה משנה שעבר זמן רב מאז האירוע?

אם האירוע קרה בשבוע-שבועיים האחרונים, יתכן שיהיה קל יותר למצוא ראיות. כדאי לעשות מאמץ להגיע בתקופה הזאת להגשת תלונה. אבל המשטרה ובתי המשפט מכירים היטב את הקושי לספר על פגיעה מינית שקרתה, ומבינים שלפעמים קשה להגיע מיד אחרי האירוע.

אם עבר זמן רב מאז הפגיעה אין זה אומר שאת/ה כבר לא יכול/ה להגיש תלונה. יתכן שבמהלך החקירה ישאלו אותך "למה הגעת רק עכשיו?" או "מדוע לא סיפרת קודם?", זה לא אומר שלא מאמינים לך! תענה/י את התשובה הטובה והכנה ביותר שיש לך.

 

אם עברתי טיפול פסיכולוגי או טיפול אצל פסיכיאטר/ית האם ישאלו אותי על זה?

בכתבה אפשר היה לראות שהשיחות של הנערה עם הפסיכולוגית שלה היו חשופות לסניגור של הפוגעים. זה לא קורה בהכרח בכל התיקים, אבל כדאי להתכונן לכך שהנושא יעלה בשלב כלשהו בחקירה שלך. אם את/ה מרגיש/ה שיש מידע אישי שאינו קשור לפגיעה המינית וחשוב לך שלא ייחשף, שתפ/י את החוקר/ת, את הפרקליט/ה ואת המטפל/ת שלך בכך ובקשי שימסרו רק חלקים רלוונטיים מתוך הטיפול.

 

יש לי עוד המון שאלות – במי אני יכולה להיעזר?

מרכז הסיוע מפעיל קו טלפון שפעיל 24 שעות ביממה, גם בחגים, להתייעצות על הגשת תלונה. השירות ניתן בחינם, את/ה מוזמנ/ת להישאר אנונימי/ת. חייג/י 1202 או 04-8641262

אם תחליט/י לפנות להגשת תלונה, תוכלי לבקש גם ליווי של מתנדבת לתחנת המשטרה כדי שתוכלי לשבת בחדר החקירות עם מלווה.

ניתן להתקשר גם:

 

לקבל מידע וסיוע דרך המייל: syua.tkifaminit@gmail.com

ליצירת קשר עם מרכז הסיוע: office@hrcc.org.il

מיקומך באתר:פרסומים>פרסומים נוספים>האם כדאי לי להגיש תלונה במשטרה?

פרסומים אחרונים מאתר האיגוד

חמישי, 29 פברואר 2024 15:55
.Special Report by the Association of Rape Crisis Centers in Israel דוח מיוחד של איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית.
לקריאה נוספת
שלישי, 22 נובמבר 2022 21:22
הדוח השנתי של איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית מציג פרק נתונים על פגיעה מינית והטיפול בה בישראל, לצד אסופת מאמרים ועדויות ראשונה מסוגה…
לקריאה נוספת
רביעי, 24 נובמבר 2021 11:00
הדוח השנתי של איגוד מרכזי הסיוע כולל את נתוני מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, לצד נתונים על טיפול הרשויות בפגיעה מינית, ובכלל זאת נתוני…
לקריאה נוספת
שני, 30 נובמבר 2020 10:40
הדוח השנתי של איגוד מרכזי הסיוע לשנת 2020. כולל נתונים על פגיעה מינית בישראל בתקופת הקורונה ובשנת 2019, לצד מאמרים ועדויות בנושא השלכות משבר הקורונה…
לקריאה נוספת
שישי, 08 מאי 2020 10:47
פנייה דחופה ליועץ המשפטי לממשלה ולנציב שירות המדינה בדרישה להגיש ערעור ולמנוע את המינוי המסוכן
לקריאה נוספת

עקבו אחרינו בפייסבוק